آهک هیدراته کارخانه آهک صنعتی کردستان

آهک هیدراته

آهک هیدراته چیست؟ 

آهک هیدراته دارای فرمول مولکولی هیدروکسید کلسیم است که یک ماده شیمیایی می‌باشد و آن را با نام آهک آبدار می‌شناسند. این ماده از سنگ آهک به وجود می‌آید و از آن در صنایع مختلفی مانند صنایع ساختمانی، ذوب آهن، تصفیه آب و فاضلاب، مواد غذایی و غیره استفاده می‌شود. 

آهک هیدراته دارایی خاصیت قلیایی است؛ زیرا این ماده در اثر واکنش با آب و آهک پخته تولید می‌شود که فرایند ساخت آن را در سیستم هیدراتاسیون انجام می‌دهند. آهک هیدراته دارای غلضت‌های متفاوتی است و به دو صورت منیزیمی و کلسیمی وجود دارد که این مورد بستگی به نوع آهک هیدراته اولیه دارد که معمولی و یا دولومیتی باشد. 

کارخانه آهک صنعتی کردستان

تولید آهک هیدراته

به طور کلی هیدراته به معنای آبدار است و به همین دلیل به این ماده آهک آبدار نیز گفته می‌شود. حال ممکن است برای شما سوال پیش بیاید که آهک هیدراته را با چه روشی تولید می‌کنند؟ در ابتدا سنگ آهک از معادن آن استخراج می‌شود و سپس برای جدا کردن گاز کربنیک در آن، این آهک را در کوره‌های مخصوص آهک پزی قرار می‌دهند که این کوره‌ها دمای بسیار زیادی دارند.

 بعد از درآوردن این ماده از کوره آهک پزی، آهک زنده تولید می‌شود که دارای فرمولاسیون اکسید کلسیم است. آهک زنده ماده‌ی بسیار ناپایداری است و به همین دلیل به شدت رطوبت و آب را جذب می‌کند. این ماده زمانی که آب را جذب می‌کند، شکفته می‌شود. در کارخانه‌های تولید آهک از سیستم هیدراتاسیونی که روی کوره قرار دارد برای تولید آهم استفاده می‌کنند.

 برای استفاده از این دستگاه، آهک پخته شده را وارد آن می‌کنند و بخار آب جوش را به آن می‌دمند که این بخار حدود ۳۰۰ درجه سانتی گراد دما دارد. در این حالت آهک شکفته‌ای تولید می‌شود که بیش از ۹۰ درصد کیفیت دارد. در این حالت ماده‌ای داریم که به صورت پودری است و آن را به وسیله‌ی سرند به محصول یک دستی تبدیل می‌کنند. برای این که آهک را شکفته کنند، سنگ آن را می‌پزند که این کار در کوره آهک پزی انجام می‌شود. برای ساخت دولومیت نیز از همین روش استفاده می‌کنند. در قسمت زیر فرمولهای تولید آهک هیدراته را برای شما آورده ایم: 

زمانی که معادلات بالا را مشاهده می‌کنیم، به این نتیجه می‌رسیم که آهک هیدراته را با استفاده از سنگ آهک و سنگ دولومیت تولید می‌کنند. در بسیاری از صنایع از سنگ آهک استفاده می‌شود؛ زیرا این سنگ‌ها خلوص بیشتری دارند. آهک زنده بسیار ناپایدار است و به دلیل گرمازا بودن، می‌تواند باعث جوشش آب شود. به همین دلیل در بسیاری از صنایع از آهک هیدراته استفاده می‌کنند.

کارخانه آهک صنعتی کردستان

کاربردها و موارد مصرف آهک هیدراته

اهک هیدراته و آهک زنده، هر یک کاربردهای خاص خود را دارند و از این نوع آهک برای تصفیه آب‌های آشامیدنی استفاده می‌کنند که نقش منعقد کننده را دارد و از دیگر کاربردهای آن می‌توان به کارایی آن در تولید مواد شیمیایی، درست کردن اسیدیته خاک اسیدی، دفن زباله عفونی، کشاورزی، آهک خوراکی، ذوب آهن، تولید ملات و بتن و غیره اشاره کرد. در ادامه برخی از مهم‌ترین کاربردهای آهک هیدراته را برای شما توضیح می‌دهیم.

کاغذسازی

برای این که لیگنین را در مراحل تولید کاغذ جدا کنند، باید از سدیم هیدروکسید استفاده شود که به همین دلیل از هیدروکسید کلسیم برای این ماده استفاده می‌کنند. آهک هیدراته می‌تواند کربنات سدیم را به کربنات کلسیم و هیدروکسید کلسیم تبدیل کند که این ماده قابل بازیافت است. 

تصفیه آب و فاضلاب

از آهک هیدراته برای تصفیه آب نیز استفاده می‌شود؛ زیرا این ماده منعقد کننده است و می‌تواند مواد اضافی موجود در آب را از بین ببرد. در واقع در تمامی مناطق تصفیه آب، این ماده را به کار می‌برند که در بسیاری از موارد به عنوان ضدعفونی کننده نیز به کار برده می‌شود.

تولید آسفالت

همان‌طور که می‌دانید، آهک هیدراته بسیار مقاوم و بادوام است و دچار شکستگی، ترک خوردگی و یا یخ زدگی نمی‌شود؛ به همین دلیل برای تولید آسفالت از آهک استفاده می‌کنند که می‌تواند مقاومت آن را به شدت افزایش دهد. 

پرورش دام و طیور

از آهک برای ضدعفونی کردن محیط پرورش دام و طور استفاده می‌شود؛ زیرا در این محیط‌ها رشد انواع قارچ، ویروس و باکتری بسیار زیاد است و آن را روی دیوارها و سطوح مختلف آن جای‌گذاری می‌کنند تا از رشد این گونه باکتری‌ها جلوگیری شود.

ویژگی‌های آهک هیدراته 
  • فرمول سایر اسامی فارسی
    آهک آبخورده، آهک مرده، آهک شکفته
  • اسامی لاتین
    hydrated lime – slaked lime – Calcium hydroxide
  • فرمول شیمیایی
    هیدروکسید کلسیم – Ca(OH)2
  • ویژگی‌های فیزیکی
    جامد پودری، سفید و فاقد بو
  • pH
    قلیایی در حدود 12.5
  • دانسیته آهک هیدراته
    2.2